Oliën en huisdieren

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 11:24

Kunnen essentiële oliën en dieren wel samen gecombineerd worden? Het antwoordt luidt, jazeker!
Maar wees voorzichtig. Het gebruik van de oliën is helemaal anders dan voor mensen. Huisdieren reageren namelijk anders dan mensen. Sommige oliën zijn veel te sterk voor dieren en dus is het nodig je vooraf goed te informeren.
Essentiële oliën werken niet alleen ondersteunend voor jou maar ook voor je huisdier. Dieren zijn gevoeligere wezens dan mensen. Daarom moet je het gebruik van essentiële oliën bij dieren voorzichtig opbouwen. Het is belangrijk om steeds na te gaan hoe je dier hierop reageert, ze laten snel merken of ze de geur fijn vinden of niet. Zorg er dus voor dat je huisdier de ruimte altijd kan verlaten.

Hoe kan je weten welke olie je huisdier fijn vindt? 

Neem een olie, bijvoorbeeld Vetiver: deze olie is een echt hondenolie. Doe het flesje open en neem het dopje, hierin kan je de geur al goed ruiken. Ga met het dopje op hoogte van je hond en trek zijn aandacht. Je hond zal gauw komen snuffelen naar wat je vast hebt. Omdat de geur voor honden heel erg sterk is zal je hond gekke snoeten trekken, maar je zal al snel merken of hij van deze geur houdt of niet. Meestal loopt hij eerst even weg van de geur, soms blijft hij weg en weet je dat hij de geur maar niets vindt. Wanneer hij de geur lekker vindt zal hij terugkomen om er nog eens aan te snuffelen of zelfs om aan te likken. In dit geval weet je dat deze geur goed is voor je hond. Onze hond blijkt helemaal gek te zijn van de geur Vetiver. Dieren houden van niet te straffe geuren, maar wel van geuren die houtachtig en grasachtig ruiken.

Hoe kan je de oliën gebruiken voor je huisdier?

Weegt je huisdier minder dan 10kg? Dan moet je één druppel essentiële olie verdunnen in vier druppels basis olie. Weegt je huisdier tussen de 10-20kg? Dan kan je er een druppel extra bij toevoegen. Je kan ook een pipetflesje maken met een gepersonaliseerde mix. Begin altijd met heel weinig druppels om eerst de reactie van je huisdier te observeren. Doe een aantal druppels van het pippet flesje in je handen en smeer deze over de vacht van je hond. Hoe meer, hoe vettiger de vacht van je hond zal zijn. Je kan het ook onder de pootjes smeren.
Je kan natuurlijk ook kiezen om de geur te verstuiven. Hier net hetzelfde, bouw langzaam op en observeer je huisdier. Deze optie is de veiligste optie.

In sommige gevallen kan je ook bepaalde oliën toevoegen aan het eten van je hond. Bijvoorbeeld als je hond last heeft van zijn gewrichten is 1 druppel Copaiba bij zijn voer ideaal. Bij spijsverteringsproblemen heeft je hond baat bij Digize. 

Wanneer gebruik je essentiële oliën bij je huisdier?

Wanneer je huisdier onrustig is, stress heeft, pijn heeft, klachten bij bewegen,... Ook op emotioneel niveau kunnen de oliën helpen.
Young Living heeft ook een lijn speciaal ontwikkeld voor je huisdier. Deze blends zouden al verdund zijn maar ik raad aan bij gebruik op de vacht ze toch nog eens extra te verdunnen.

Opgelet

Sommige oliën kunnen schadelijk zijn voor je huisdier, voornamelijk voor katten. Gebruik ze dus altijd in kleine hoeveelheden en met mate!
In je diffuser kan je deze oliën uiteraard wel gebruiken maar ook hier weer met weinig druppels. Het is pas vanaf grote hoeveelheden en lange blootstelling dat er schade kan zijn.

  • Geef nooit een olie inwendig aan je kat.
  • Deze oliën zijn schadelijk voor katten: citrusoliën (Lemon, Lime, Orange, Bergamot, Grapefruit), Pine, Cinnamon, Tea Tree, Wintergreen, Eucalyptus, Peppermint/Spearmint, Clove, Dill, Fennel, Oregano, Thym en Ylang Ylang.
  • Deze oliën zijn schadelijk voor honden; Pine, Wintergreen, Cinnamon, citrusoliën, Eucalyptus, Peppermint en Ylang Ylang.

Liefs,

Jolien


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.