Zwangerschaps haptonomie

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 11:46

Foto: Bold.nele

Wat is zwangerschapshaptonomie?

Zwangerschapshaptonomie is het contact tussen het kindje in de buik en de ouders door middel van aanrakingen op de buik. Het kindje zal dit voelen en hierop reageren door naar je hand toe te komen of door te schoppen.
De naam Haptonomie is afgeleid van een samenvoeging van twee Griekse begrippen, ‘hapsis’ welke betekent gevoelscontact, de tastzin betreffend, gevoel           (-beleving) en ‘nomos’ welke betekent wet, regel, norm. ‘Hapto’ betekent: ik vestig een relatie door tactiel (= door aanraking) contact om te helen, om heel te maken, om de ander in zijn bestaan te bevestigen. Dit affectieve contact is karakteristiek voor de haptonomische benadering en begeleiding.

Waarom zou je het doen?

Het versterkt het contact tussen de ouders en het kindje. Zeker een must voor papa’s die wat meer contact willen zoeken met hun ongeboren kindje. Voor papa’s is de beleving helemaal anders dan voor mama’s. Ze zien het kindje niet en kunnen ze niet voelen zoals mama het voelt. Pas als de buik begint te groeien en de baby groot genoeg is om te bewegen is het voor papa’s veel gemakkelijker om contact te leggen. Sommige papa’s hebben heel veel moeite met contact te leggen. ⁣ ⁣Ook mijn vriend had hier toch wat moeite mee. Hij wist niet goed hoe contact te maken, kon niet voelen wat ik voelde en kon het nog goed goed vatten. Toen onze vroedvrouw An ons vertelde dat de andere vroedvrouw ook haptonomie gaf vonden we dit super interessant.
Zo maakten we een afspraak bij vroedvrouw Jo ( Oh ja het is trouwens een man ). Ik vond het stiekem wel spannend dat dit door een man werd gegeven. 

Wat houdt het in?

Op 28 weken gingen we langs bij vroedvrouw Jo voor onze eerste haptonomie sessie. Een vreemde man die mijn blote buik ging aanraken was toch beetje een vreemd idee. Jo begon met veel vragen te stellen en was zeer geïnteresseerd in ons wat een fijn gevoel gaf. Hij gaf ook veel aandacht aan mijn vriend wat hij ook erg apprecieerden. Een grapje hier en daar en op een wat speelse manier legde hij ons alles uit.

Het was tijd om op de tafel te gaan liggen! Daar lag ik dan op de tafel, met mijn blote buik en de vreemde koude handen van Jo. Dat was in het begin heel erg wennen maar Jo heeft zo een lieve en fijne karakter dat ik me hier wel over kon zetten. Hij legde heel goed uit wat de bedoeling was en toonde hoe de buikmassage moest gebeuren. Hop en daar ging mijn vriend mee op de tafel in paardrij zit met mijn benen over zijn benen. Lekker intiem zaten we op de bank. Tussendoor wat grapjes van Jo zodat het allemaal niet ongemakkelijk was.

Mijn vriend begon eerst te voelen hoe mijn buik aanvoelde. Was de buik hard? Was ze zacht? Zat er spanning op? De buik was redelijk zacht maar kon nog zachter. Na de massage was mijn buik zacht genoeg en kon hij met ons kleintje in de buik spelen. Ze reageerde meteen op zijn bewegingen. Ik vond dit zo een fijn gevoel! Aaah heerlijk, dochter en papa samen aan het spelen in de buik!
Onze eerste sessie zat erop en we maakten meteen een nieuwe afspraak.

Deze techniek is ook heerlijk om gewoon lekker samen thuis te doen in alle intimiteit. Op die manier kan mama ook helemaal ontspannen. Uiteindelijk dragen wij al dit gewicht die alleen maar zwaarder en zwaarder wordt, ook papa mag zijn bijdrage leveren! 

Op 32 weken gingen we voor de tweede keer langs. We herhaalde wat we de vorige sessie hadden geleerd en we gingen voelen hoe ze in mijn buik lag. Ik kon al wel heel veel voelen, een bultje hier en daar maar géén idee wat het kon zijn! Jo liet eerst mijn vriend voelen hoe ze lag en daarna mocht ik gaan voelen. Ja hoor die bolletjes dat ik altijd voelden zijn haar billetjes! Maar... ik snapte nog altijd niet hoe ze dan lag? Jo begeleide mijn handen naar de onderkant van waar ze lag, net boven mijn schaambeen. Een duw hier en daar en ik voelde iets hard. Ja! dat is haar hoofdje! Ze lag dus helemaal goed met haar hoofdje naar beneden. Dit gaf mij al een hele geruststelling omdat ik dacht dat ze dwars lag.

Jo legde me ook uit hoe ik mijn bekken bodemspieren kon trainen. Dit had ik al geleerd bij de kinesist dus ik was al goed voorbereid. Op deze manier kreeg mijn vriend ook de uitleg hoe dit allemaal bij een vrouw werkt. Ook leerde Jo hoe mijn vriend mijn buik kon ondersteunen om even het gewicht van de buik over te pakken. Mijn vriend moest tegen de muur gaan staan met de benen beetje gespreid en ik mocht tegen hem gaan aanleunen met mijn billen goed tegen hem aan. Hmm wat een heerlijk veilig gevoel! Nu moest hij mijn buik aan de onderkant vastpakken en wat opheffen zodat hij het gewicht letterlijk in zijn handen draagt. Aah ik voelde meteen een paar kilo lichter! Wat een verschil als hij mijn buik terug losliet.  Ook een super fijne houding als mijn buik echt te zwaar wordt op het einde van de dag.

Op 37 weken gingen we voor de 3e keer. Deze keer toonde Jo op welke manier ik de weeën kon opvangen en hoe mijn vriend mij hierbij kon helpen. Er bestaan tal van houdingen die je als vrouw kan aannemen. Wat me opviel is dat het vaak om houdingen gaan waarbij de armen omhoog zijn, naar voren geleund of gesteund tegen iemand. De armen worden vaak omhoog gedaan omdat dit ruimte geeft voor je middenrif. Aan mijn vriend werd getoond waar hij mij kon aanraken/masseren. Het is vooral heel belangrijk voor een vrouw om heel veel te bewegen zodat de baby in de bekken goed zich kan zetten om er uit te komen. Voor een baby is het niet bevorderlijk als een bevallende vrouw stil op haar rug in bed ligt. Het is aangetoond dat deze vrouwen veel langer doen over een bevalling dan vrouwen die zelf mogen kiezen in welke houding ze bevallen en mogen rondlopen. De baby moet in jouw bekken een heel spil draai maken en als jij beweegt zal je haar daarbij helpen om die beweging gemakkelijker te maken.
Bevallen is niet zonder pijn! Die pijn is ook nodig zodat jij daarop kan anticiperen. Door de pijn ga jij bepaalde houdingen aannemen waardoor je kindje weer een stap verder kan. Het zorgt voor de hechting van jullie beide. Het is aan jou om die pijn te kunnen kanaliseren door middel van ademhaling, visualisatie, meditatie,... Doordat jouw partner je op de moment van de weeën in je benen kan knijpen of op je te voeten duwen, word je ook afgeleid naar die plek.

Haptonomie is een hele fijne aanrader voor alle aanstaande ouders! Het geeft je een houvast en een basis van hoe jij jouw bevalling in eigen handen kan nemen.

Foto: Twinklestar photography

Liefs,

Jolien


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.