Middeltjes uit de natuur

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 11:12

Foto: Bold.nele

De ene zwangerschap verloopt vlekkeloos zonder al te veel kwaaltjes en de andere zwangerschap verloopt dan weer moeizaam met heel veel kwaaltjes. De aard van de kwaaltjes en de intensiteit ligt dan ook weer voor iedereen anders. Er zijn heel wat middeltjes uit de natuur die je kunnen ondersteunen tijdens deze periode.

Ik heb zeker last gehad en nog steeds last van kwaaltjes, nu week 34. Ik had ook wel niet anders verwacht. Ik ken mijn lichaam met al mijn pijntjes. Alleen was ik toen nog niet helemaal bewust vanwaar ze kwamen. Dit ligt nu anders doordat ik echt opzoek ben gegaan en therapieën heb gevolgd die me verder hebben doen groeien en me inzichten hebben gegeven in mijn pijnen. Mijn zwangerschap heeft deze pijnen alleen maar uitvergroot. Doordat ik heel mijn zwangerschap vanaf maand 2 thuis kon uitzitten heb ik enorm veel innerlijk werk gedaan en zoveel bijgeleerd. 

Ik ben enorme fan van natuurlijke middelen en ik ga enkel wanneer het echt niet anders kan een klassiek geneesmiddel nemen. 

Hier geef ik al mijn tips die ik zelf heb uitgeprobeerd of die ik heb gelezen in het boek zwanger met lichaam en ziel en die ik de moeite waard vind om ook mee te vermelden.

Eerste trimester

Tijdens het eerste trimester van mijn zwangerschap was ik enorm moe, ik sliep heel slecht ,droomde zo heftig en ik moest enorm veel gaan plassen 's nachts. Vanaf de tweede maand was ik ook heel erg misselijk. Mijn misselijkheid hield meestal de hele dag aan. Gelukkig heb ik nooit moeten overgeven maar prettig was het in ieder geval niet.

Ik was de eerste vier maanden ook heel gevoelig voor sterke geuren en ik heb dus geen essentiële oliën kunnen gebruiken die me zouden kunnen helpen tijdens deze periode. De enige geur die ik dan wel kon verdragen was orange. Deze geur hielp tegen de misselijkheid als het me teveel werd. Het haalde de misselijkheid niet echt weg maar door gewoon aan het flesje te ruiken werd het al wat dragelijker. De geur geeft ook gewoon een heel vrolijk gevoel.

Natuurlijke middeltjes voor misselijkheid: 

- Venkelzaad thee: deze dronk ik iedere dag en verzachte mijn maag. Je mag hier maar 2-3 kopjes per dag van drinken.

- Nux vomica: homeopatische korrels, deze gebruik ik ook veel buiten de zwangerschap.

- Warme waterkruik: kruik met niet teveel water vullen en deze op je maag leggen.

Natuurlijke middeltjes voor het slapen:

- Lavendel thee: werkt ontspannend en rustgevend.

- Kamille thee: ontspant en bereidt voor op een diepe slaap.

- Kardemon, nootmuskaat en saffraan: rustgevend bij slapeloosheid. Meng ze door een glas warme ( plantaardige ) melk en drink op voor je gaat slapen.

- Valeriaan capsules: kruidachtige plant dat heel goed werkt bij slapeloosheid. Deze mag je tijdens zwangerschap af en toe nemen maar zeker niet elke avond! Vraag altijd raad aan je dokter. Dit heb ik ook gedaan om echt zeker te weten of ik dit mocht innemen. 

- Amethyst edelsteen: goed bij slapeloosheid die wordt veroorzaakt door een actieve  geest en beschermt tegen terugkerende nachtmerries. Je kan deze onder je kussen leggen of op je nachtkastje. De steen kan je steeds reinigen onder koud stromend water en de steen laten opladen tijdens volle maan door ze 's nachts buiten te leggen. 

- Maansteen: deze steen staat voor vrouwelijke energie. Helpt bij het beter slapen maar ook nuttig tijdens de bevalling en borstvoeding.

Tweede trimester

Bij het begin van de tweede trimester was ik even verlost van de kwaaltjes. Ik was niet zo misselijk meer en kon veel beter slapen. Dit was helaas van korte duur want daarna kwam het brandend maagzuur, de constipatie en de hoofdpijnen. Tijdens dit trimester heb ik soms moeten grijpen naar een paracetamol omdat de hoofdpijn veel te heftig was. Ik vond dat ik soms de gemakkelijke weg mocht nemen door een pijnstiller te nemen zonder mij hier schuldig over te voelen. Tijdens dit trimester kon ik al een aantal essentiële olie geurtjes verdragen. 

Natuurlijke middeltjes voor hoofdpijn: 

- Hoofdpijnroller: ik heb voor mezelf een eigen mix gemaakt van essentiële oliën die me helpen tegen de hoofdpijn. In deze mix zit: lavendel, pepermunt en panaway. Ze zeggen dat je met pepermunt moet oppassen tijdens de zwangerschap maar in deze kleine hoeveelheid dat ik het op mijn slapen rolde zag ik geen kwaad in. Liever dit rollen dan een paracetamol te moeten nemen. Het is voornamelijk tijdens het einde van zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft dat pepermunt de melkproductie kan afremmen.

-  Amethyst edelsteen: zou ook helpen voor hoofdpijn door tegen je voorhoofd te leggen.

- Moederkruid essentiële olie

Natuurlijke middeltjes voor maagzuur:

- Citroenmelisse thee: werkt goed voor brandend maagzuur, gasvorming en constipatie. Leuke afwisseling voor venkel thee

- Venkelzaad thee

- Natriumbicarbonaat: half lepel in half glas water en opdrinken. Werkt zeer effectief! 

- Kuzu drankje : lepel kuzu oplossen in koud water, aan de kook brengen en paar druppels Tamari en half lepeltje umeboshi of umeconcentraat bijdoen. Deze kan je de hele dag door drinken in een thermos. Het is niet lekker maar is wel heel goed voor maag en darmen.

- Homeopathie Iris Versicolor 05CH: 5granules per keer.

Natuurlijke middeltjes voor darmen:

- Ningxia red: 60ml per dag drinken bevorderd de darmflora en immuniteit. Het is een krachtig antioxidant. 

- Citroenmelisse en venkelzaad thee

- Kardemon, kaneel en laurier: helpen bij gasvorming in de darmen. Drinken na elke maaltijd.

- Aambeienzalf: deze heb ik zelf gemaakt met 3 el kokosolie, 1 el shea boter, 3 druppels lavendel, 3 druppels frankincense en 3 druppels geranium. De hoeveelheid kan je altijd zelf aanpassen. Wat ook help is een watje met toverhazelaar zonder alcohol er tegen deppen.

Derde trimester

Tijdens dit trimester bleef het maagzuur aanhouden. Af en toe had ik nog wel hoofdpijn maar dit was meestal als ik heel erg het brandend maagzuur had. In deze fase ben ik wel beginnen grijpen naar een klassieke geneesmiddel zoals Gaviscon. Na zo lange tijd maagzuur had ik er soms echt genoeg van. Na een tijdje werkte mijn natuurlijke middeltjes niet meer altijd en was Gaviscon nog mijn enige toevlucht. Ik heb dit lang kunnen uitstellen tot ik er ook echt s nachts niet van kon slapen. Gaviscon kan ik niet zonder schuldgevoel innemen omdat ik weet dat dit niet zo goed is voor mijn maag. Het neutraliseert de maag terwijl mijn maag eigenlijk niet zuur genoeg is. Klinkt heel gek! Je zou juist denken dat de maag té zuur is en daarom alles naar omhoog komt en je slokdarm doet branden. Helaas is dit niet zo, je maag moet juist heel zuur zijn en door Gaviscon in te nemen ga je deze net minder zuur maken. De zuurtegraad kan je ook regelen met je voeding maar dit is voor mij echt een hele uitdaging.

Natuurlijke middeltjes om voor te bereiden op de bevalling uit het boek zwanger met lichaam & ziel:

Bachbloesems 

- Mimulus : haalt de scherpe kantjes af van opzien tegen de bevalling.

- Olive: vermindert moeheid door het meedragen van extra gewicht.

- Impatients: helpt bij ongeduld en de dagen aftellen tot de bevalling.

- Crab apple: helpt als je je niet prettig voelt bij de veranderingen van je lichaam.

- Red chestnut: wordt aanbevolen bij piekeren over het welzijn van het ongeboren kind.

- Rescue: goed middel dat helpt bij paniek, angst, stress

- Bachbloesem mix 70 bevalling: helpt om niet in paniek te raken, vertrouwen te hebben dat je het aankan en angstige bezorgdheid over de baby weg te nemen.

Homeopathie

- Aristolochia: bevordert de baring.

 - Caulophyllum: bevordert het baringsproces.

- Coffea: verlicht rusteloosheid tijdens baringspijn.

Kruiden

- Vrouwenmantel: werkt weeënbevorderend.

- Frambozenblad:  zorgt voor krachtige contracties met minder pijn en versnelt en vergemakkelijkt daardoor de bevalling.

- Jasmijn: weeënopwekkend 

- Scharlei: stimuleert contracties van de baarmoeder en vermindert angst.

- Geranium: werkt pijnstillend en vergemakkelijkt de ademhaling.

- Venkel: stimuleert de melkproductie.

 

Toch heel wat hulpmiddelen voor de voorbereiden op de bevalling. Ik ga er zeker een aantal uitproberen!

 

Ik wens alle zwangere vrouwen heel veel succes en ik hoop dat deze middeltjes je kunnen helpen.

 

Liefs,

Jolien

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.