Wasbare luiers en blije babybillen

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 12:54

De grootste kost als je een baby in huis hebt zijn toch wel luiers! Je kan niet zonder en je hebt ze meermaals per dag nodig tot de leeftijd van ongeveer 3 jaar. Toch wel zeer belangrijk om hier een bewuste keuze in te maken.

Veel mensen weten dit niet maar ook bij de luiers heb je een aantal keuzes dat je kan maken. Je kan een keuze maken tussen wasbare luiers en wegwerp luiers. Ook tussen deze twee keuzes kan je nog eens twee keuzes maken. Wil je voorgevormde wasbare luiers of liever strikluiers? Wil je de gewone klassieke wegwerp luiers die je overal in de supermarkt kan kopen of wil je de ecologisch versie?

Wegwerp luiers

Wat zijn de voordelen van wegwerpluiers?
- Gemakkelijk
- Blijft langer droog
- Handig in gebruik

Wat zijn de nadelen?
- Sneller luieruitslag
- Kindje wordt minder snel zindelijk
- Chemisch materiaal ( tenzij je voor de ecologische versie gaat )
- Niet milieu vriendelijk
- Op lange termijn zéér prijzig

Het klopt dat wegwerp luiers heel erg handig zijn en dat je in een mum van tijd je kindje hebt verschoont, maar tegen welke prijs? Je kindje zijn of haar billen hebben hier absoluut geen baat bij. Ook qua kostprijs kom je hier uiteindelijk veel duurder mee uit dan met wasbare luiers. Gelukkig bestaan er ook ecologische wegwerp luiers die al heel veel van die chemische brol niet bevatten. Kies je toch echt graag voor de wegwerp luiers? Ga dan eens kijken tussen de ecologisch merken: Bambo Nature, Tidoo Nature en Naty.

Wasbare luiers

Gek dat wasbare luiers wordt gezien als de alternatieve keuze. Vroeger werden er enkel katoenen luiers gebruikt en kwamen de wegwerp luiers pas veel later. Mensen kennen het vaak niet en weten niet hoe ze deze moeten gebruiken en gaan dan voor de wegwerp versie, wat eigenlijk heel jammer is. Je kan tijdens je zwangerschap al heel wat opzoekwerk doen of naar een winkel gaan waar ze deze verkopen en voor meer uitleg vragen.

Wat zijn de voordelen?
- Kindje wordt sneller zindelijk
- Goed voor de billetjes
- Milieu vriendelijk
- Op lange termijn veel goedkoper

Wat zijn de nadelen?
- Blijft minder lang droog
- Duurt iets langer

Bij wasbare luiers kan je gaan voor de voorgevormde luiers of de strikluiers. De strikluiers zijn doorgaans goedkoper dan voorgevormde luiers. Ja kan deze best in een pakket aanschaffen. Dit is in het begin een grote kost maar je haalt deze er zeker en vast uit!
De voorgevormde zijn heel handig en hebben een drukknop systeem of een velcro systeem. De strikluiers vragen iets meer uitdaging in het begin maar eenmaal je het onder de knie hebt gaat het ook even snel.
Voor de wasbare luiers heb je ook overbroekjes nodig zodat de stof niet door gaat lekken in de kleren. Je hebt overbroekjes in alle kleuren en geuren! Overbroekjes met leuke prints en kleuren zijn ook doorgaans duurder dan de gewone standaard. Hier ga je zover in als je zelf wilt. Ook heb je inleggers nodig dat de poep kan opvangen in de luier en je gooit deze dan weg.
Het fijne is dat je all the way kan gaan en ook voor wasbare billendoekjes en monddoekjes kan gaan. Neem zeker eens een kijkje op kleinespook.be voor een uitgebreid gamma.
Het klopt dat je meer materiaal nodig hebt dan enkel wegwerp luiers en natte doekjes maar de billen van je baby zullen hier zoveel blijer van worden. Ook het milieu zal je dankbaar zijn.
Neem zeker ook een kijkje op blabloom.com en kaatjekatoen.nl

Ik hoor je al denken: “Je moet je luiers toch wassen en dat is toch ook niet goed voor het milieu??” Je moet het slim aanpakken! Als je maar 1 baby in huis hebt duurt het even voordat je een hele wasmand aan luiers hebt. Wat je kan doen is de poepluiers of alle luiers even kort uitspoelen in het wasmachine en daarna kan je al je andere handdoeken, tetradoeken, billendoeken,… mee in de was gooien. 2 vliegen in 1 klap! En gebruik daarbij ook zeker ecologisch wasmiddel. Sonette is een heel fijn wasproduct gamma om te gebruiken.

Wat doen bij luieruitslag?

Rode billetjes bij je baby gespot! Geen paniek! Er bestaan een aantal natuurlijke middelen die je hiervoor kan inzetten. Eerst en vooral smeer je een natuurlijke billenzalf van Weleda of Seedling calm van Young Living en dan leg je er verzorging wol op die je kan kopen bij greenjump.nl. Wol biedt ondersteuning en herstelt de geïrriteerde huid. Doe dan de wasbare luier aan en klaar is kees. 

Hoe gaan wij het doen?

Wij hebben beide opties in huis gehaald. Wij hebben zowel strikluiers, wasbare billendoekjes als wegwerp ecologische luiers en voorgemaakte natte ecologische doekjes.
Het leek ons handig om beide opties in huis te hebben. Van op mijn werk in de kinderopvang ben ik het heel gewoon om wasbare luiers te gebruiken, maar mijn vriend is dit absoluut niet gewoon. Ook voor onderweg als we een daguitstap maken leek het ons handig om ook wegwerp luiers mee te nemen.

 

Wees je er vooral van bewust dat je een KEUZE hebt! Kies niet zomaar voor wat voor de hand ligt maar ga eens verder kijken, ga opzoeken, vraag advies,…  Zoek verder dan je neus lang is 😉 

 

Liefs,

Jolien


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.