Natuurlijke producten

Gepubliceerd op 17 september 2022 om 15:28

Foto: Unsplash

Al jaren ben ik een fanaat als het gaat om natuurlijke producten. Ik hou ervan en ik gebruik ze zoveel mogelijk. Ik vind het geweldig om ze ook zelf te maken.
Graag wil ik hier met jullie delen waarom ik zo een grote fan ben van natuurlijke producten, waar je ze zoal kan kopen en waarnaar je moet kijken.

Waarom natuurlijke producten?

Eerst en vooral zitten er in natuurlijke producten geen chemicaliën die je lichaam kunnen vervuilen. Via je huid neem je de stoffen op in je lichaam, dat geldt dus ook voor de chemicaliën die in veel producten zitten. Die bepaalde chemicaliën zoeken een zwakke plek in je lichaam en gaan zich daar vestigen en geven dan op lange termijn problemen. Er zitten namelijk ook veel hormoonverstoorders in. Natuurlijke producten zijn ook veel minder belastend voor het milieu. De ingrediënten zijn meestal afkomstig van biologische landbouw. Ze zijn dus gemaakt met grondstoffen die moeder natuur ons heeft gegeven. Redenen genoeg om deze producten te gebruiken!

Waar op letten?

Veel mensen denken dat natuurlijke producten bakken geld kost. Dat is helemaal niet waar. Weliswaar heeft een goed kwalitatief product altijd zijn prijs, dat is met alles zo. Als je naar een parfum winkel gaat dan zal je daar enorm dure cremekes vinden die eigenlijk totaal niet helpen. Dus waarom zoveel geld uitgeven aan iets wat vol chemicaliën zit? Je kan ook tal van goedkope producten kopen, ook zogezegde natuurlijke producten in de welbekende winkels zoals Kruidvat, Action,... denk eens goed na of dit wel kan? Hoe komt het dat bij de ene fabrikant deze natuurlijke handcrème maar €2 kost en bij die fabrikant €10? Hoogstwaarschijnlijk zit het hem in de verdunning en/of in de andere stoffen die er zijn bij in gestoken ter opvulling van het product. Een ander goed voorbeeld zijn essentiële oliën. Die kan je in zoveel winkels kopen van spotgoedkoop naar heel duur. Een rozenolie van maar €10 is eigenlijk geen echte rozenolie, je heb duizenden rozen nodig voor enkele druppels olie. Ze hebben deze essentiële olie dus simpelweg verdunt en verkopen dit als 'pure' rozenolie. Let dus zeker op de prijs-kwaliteit en zoek naar merken die wel heel betrouwbaar zijn, zoals die van Young Living ;). 

Ik koop meestal mijn natuurlijke producten in de Bio planet of Holland and Barret. Ook lokale biologische winkeltjes zijn wel ideaal om je natuurlijke verzorgingsproducten te halen. Een deel van mijn verzorgingsproducten maak ik ook zelf en ik verkoop deze op bijvoorbeeld marktjes. 
Merken die ik thuis zoal gebruik naast mijn eigen gemaakte, zijn: Weleda, Coslys, Provida, Young Living en Bee Natural. Staat het demeter label erop? Dan betekent dit dat het afkomstig is van biodynamische landbouw.

Staat één van deze labels op je product? Natural cosmetics, Bio, Ecocert of ICEA, dan zit je goed!

Omdat ik zelf niet alle chemische ingrediënten ken ( omdat het er best wat zijn ) heb ik er een aantal opgezocht.

Te vermijden alcohol soorten in je product: Alcohol denat, Ethanol denat, Ethyl alcohol, Isopropyl alcohol en Benzyl alcohol. 
Deze vermijd je dus best ook: Benzophenone-3 (oxybenzone) – Benzophenone 4 (sulisobenzone) – 4-methylbenzylidene Camphor (enzacamene) – Homomenthyl Salicylate (homosalate) – Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate (oxtinoxate) - Octocrylene – Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA (padimate O) – Isoamyl p-Methoxycinnamate (amiloxate).
Deze ingrediënten geven bij veel menen problemen: 
Geraniol – Linalool – Citronellol - D-limonene – Eugenol - Lilial (butylphenyl methylpropional) – Citral - Hexyl cinnamal - Benzyl salicylate – Coumarin - Lyral (hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde) - Benzyl benzoate – Isomethylionon – Hydroxycitronellal - Benzyl alcohol - Cinnamyl alcohol – Isoeugenol - Amyl cinnamal – Cinnamal – Farnesol - Benzyl cinnamate - Oak moss - Anisyl alcohol - Amylcinnamyl alcohol - Methyl heptine carbonate - Tree moss en Sodium Lauryl Sulfate (SLS).

Sommige merken doen erg hun best maar vinden het moeilijk om alternatieven te vinden. Hierdoor zitten er toch 1 of 2 chemische ingrediënten in hun product. Naar mijn mening, zolang ze hun best doen en de chemische brol tot een minimum beperken vind ik het oké om ze te gebruiken. 

Kies verstandig en doe waar jij je het beste bij voelt!

Liefs,

Jolien


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.